Idéen om menneskelignende monstre, kan bla. spores i jødisk mytologi, hvor man har en Golem lavet af ler og sten.
Uhyret får sin livskraft fra hellige ord ridset ind i dets pande. Og kan således styres af dem der har skabt monsteret.
Romanen Frankensteins monster, blev til da, Mary Shelley på en ferie i Schweiz i 1818, lavede en konkurrence med sin mand, forfatteren Percy Shelley, og Lord Byron om, hvem der kunne skrive den mest uhyggelige historie.
Mary Shelley løb af med sejren med sin fortælling om dr. Frankenstein, der er besat af tanken om at skabe kunstigt liv, men ender med at skabe et monster.
Hans besættelse får ham til at foretage groteske handlinger, som at grave kroppe fra nyligt henrettede forbrydere op på den lokale kirkegård og stjæle hjerner fra det lokale hospital.
Ved hjælp af forskellige kropsdele, lykkes det ham at få sammensat en krop, som han mirakuløst får vakt til live, ved hjælp af en stor strømstyrke frembragt af himlens lyn.
Men monstret, som tydeligvis er meget forvirret over at være kommet til denne verden, bliver misforstået af sin omverden. Og dets groteske udseende og størrelse, skræmmer folk væk.
Monstret er ikke klar over sin egen styrke og kommer meget let til at ødelægge alt omkring sig.
Og snart er det jaget bytte.
Frankensteins Monster er fortolket i et utal af forskellige filmatiseringer, med mere eller mindre heldig udnyttelse af figuren Frankensteins Monster.
Mest kendt er nok udgaven fra 1931 med Boris Karloff i hovedrollen som monstret.
Kombinationen af Karloff's i forvejen karakteristiske udseende og den meget gennemførte sminke, gav monstret et ikonisk udtryk, som stadigvæk den dag i dag, er det de fleste forbinder med det ”rigtige monster”.
Boris Karloff hed i virkeligheden William Henry Pratt og var en engelsk Karakterskuespiller.
Men da han prøvede lykken, først i Canada, siden USA, ændrede han navnet til Boris Karloff, da han synes det lød mere eksotisk, og at han derved forhåbenligt ville få tilbudt flere teater og filmroller.
Efterfølgeren ”Bride of Frankenstein” på dansk ”Frankensteins brud” fra 1935, havde også Boris Karloff i hovedrollen. Og den formåede at blive en endnu større succes, end dens forgænger, hvilket hører til sjældenhederne i filmverden.
Kilde: