I fortællingen om dr. Jekyll & mr. Hyde, efterforsker advokaten Gabriel John Utterson fra London den mærkelig forbindelse mellem sin gamle ven, dr. Henry Jekyll, og den onde og farlige Edward Hyde.
Dr. Jekyll arbejder med den dobbelthed, som mennesker rummer. Det gode og det onde.

Ved hjælp af videnskabelige eksperimenter forsøger Dr. Jekyll at fjerne de dårlige egenskaber af personligheden. Men forsøgene går galt. Og ud af den elskværdige og populære gentleman kommer et ondskabsfuldt, dybt egoistisk og særdeles farligt væsen, mr. Hyde.

Det går snart op for Utterson at hans gamle ven og den dybt usympatiske Mr. Hyde, er én og samme person. Og hans forsøg på at hjælpe Dr. Jekyll til at afstå fra de videre eksperimenter og derved ryge længere ind i mørket, slår fejl, med fatale følger.
Novellen hvis originatitel er ”Strange Case of Dr Jekyll and Mr Hyde”, er skrevet i 1886 af den skotske forfatter Robert Louis Stevenson. Og han er derudover mest kendt for romanen ”Treasure Island”, eller ”Skatteøen” på dansk.
Novellen blev først fortolket som teaterstykke, og blev siden filmatiseret i over 123 forskellige versioner, hvor den første stammer fra 1908.
Af senere produktioner, kan bla. Fremhæves ”Dr. Jekyll and Mr. Hyde fra 1931, med Fredric March i rollen som Jekyll/Hyde.

For sin tid, var dens effekter meget effektive. Især forvandlingsscenerne som ved hjælp af sminke der kun kunne ses i en bestemt farve lys, var ret overbevisende.
Når man skruede op for det farvede lys, begyndte der at komme mørke skygger frem på kinderne og under øjnene på March. Da filmen er i SH, er farveskiftet ikke noget publikum ser. Men ændringerne i Dr. Jekylls ansigt, er den dag i dag, temmelig overbevisende.
Kilde:
Back to Top