Nosferatu menes at være det romanske ord for vampyr. Andre påstår det betyder Den urene ånd, eller smittebæreren. Bram Stoker som skrev romanen Draculai 1897, fik bla. Idéen fra en serie begivenheder i Østeuropa i det 17. og 18. århundrede, hvor der gik rygter om en ”vampyrepedemi”. Folk blev bidt af af levende døde og bragte den frygtede smitte videre.

Inspirationen til figuren Dracula, fik Stoker fra den grusomme hersker Vlad Tepes.
Han var søn af guvernøren i Transylvanien, som blev ædlet med Dragens orden, Drago.
Folk forbandt dragen med djævelen og navngav faderen, Dracul, som betyder djævel på romansk. Vlad fik så tilnavnet Dracula. Djævelens søn.
Vlad's grusomheder, som bla. at spidde folk på pæle, gav ham hurtigt et ry for at være et blodtørstigt uhyre.

Nosferatu, eine Symphonie des Grauen, eller bare Nosferatu er en tysk film fra 1922 af instruktøren F. W. Murnau, med skuespilleren Max Schreck i hovedrollen som vampyren Grev Orlok.
Filmen var en fortolkning af romanen Dracula.
Men da folkene bag den tyske udgave ikke kunne få rettighederne fra Stokers arvinger, til filmatisere romanen, valgte de så at lave den alternative udgave med den frygtindgydende Grev Orlok, hvis vigtigste næring er menneskeblod.
Ved hjælp af en intetanende ung mand, Thomas Hutter, der er sendt til Transylvanien for at ordne en ejendomshandel med greven, kommer Orlok til Hutters hjemby, Wisborg og begynder hurtigt at sprede død og ødelæggelse, bla. Ved hjælp af alle de rotter han medtager, som hurtigt får spredt den dødelige pest i hele byen.

Da filmen udkom i 1922, sagsøgte Bram Stokers enke produktionsselskabet. Og retssagen medførte så stor opmærksomhed, at Dracula lige pludselig blev en succes.
Og da Hollywood filmatiserede den i 1931 med Bela Lugosi i rollen som den blodtørstige greve, denne gang med den rigtige titel, skabte det endnu større opmærksomhed for romanen.
Dracula er blevet filmatiseret et utal af gange efterfølgende. Men i 1979 filmatiserede den tyske instruktør Werner Herzog, en ny udgave af Nosferatu. Denne gang fik alle karaktererne de oprindelige navne fra romanen. Hovedrollen som Grev Dracula, blev spillet af den noget specielle skuespiller Klaus Kinski. Og rollen som Jonathan Harker, som i 1922 udgaven hed Thomas Hutter, blev spillet af den schweiziske skuespiller, Bruno Ganz, som bla. er kendt for sin rolle som Adolf Hitler i ”Der Untergang”.

Kilde:
Back to Top